Problem z zamianą klawiszy Alt na klawaiturze sprzętowej

- tablet + klawiatura to już prawie netbook, myszka też często się przydaje - co warto kupić?

Problem z zamianą klawiszy Alt na klawaiturze sprzętowej

Postprzez Marta6610 » 14 Mar 2013, o 22:07

Mam problem z zamianą klawiszy Alt na mojej chińskiej klawiaturce fizycznej firmy Art do tableta. Problem tkwi w tym, że nie ma na niej prawego Alta, a chcę móc pisać polskie znaki. Ściągnęłam już program External Keyboard Pro Demo i, co prawda, jest tam jakaś funkcja Right Alt modifier, ale ja, jako kompletny laik, nie mam pojęcia co tam wpisać i jak to wykorzystać, choć podobno to bardzo proste... Proszę o dokładne wytłumaczenie, co robić i jak to zmienić :)
Z góry bardzo dziękuję.
Marta6610
 
Posty: 2
Rejestracja: 14 Mar 2013

łatwe

Postprzez mlekoju » 25 Mar 2013, o 23:27

Normalnie w tabletach jak masz wgrany pl język wystarczy przytrzymać dłużej daną literkę a pokażą Ci się do wyboru pl znaki u góry. Sprawdź czy u Ciebie też to działa.
mlekoju
 
Posty: 32
Rejestracja: 15 Mar 2013

Niestety...

Postprzez Marta6610 » 26 Mar 2013, o 21:27

Niestety już próbowałam, ale jak się na klawiaturze wciśnie dłużej np. a to robi się aaaaaaaaaaaaa :( Najlepsze jest to, że nawet w samej instrukcji był właśnie taki sposób...
Marta6610
 
Posty: 2
Rejestracja: 14 Mar 2013

Polskie znaki na klawiaturze USB lub Bluetooth

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka » 27 Mar 2013, o 00:19

Marta6610 napisał(a):Proszę o dokładne wytłumaczenie, co robić i jak to zmienić

Sprawa nie jest może banalnie prosta, ale do zrobienia. Jednak nie za darmo: na tę chwilę musimy wydać niemal 10 zł. Oto procedura:
1) Kupujemy i instalujemy program External Keyboard Helper Pro. Na tę chwilę kosztuje 9,91 zł. Wersja demo działa, ale... nie działa ;-) Ponieważ po kliknięciu w spację dostajemy:
_This_is_a_demo_version!_
Zatem pracować się w praktyce nie da. Polskie znaki działają, ale spacja... wiadomo.
2) Po uruchomieniu programu, wchodzimy w Androidzie w:
-> Ustawienia
-> Język, klawiatura, głos
-> KLAWIATURA I WPROWADZANIE TEKSTU
-> External Keyboard Helper Pro -> klikamy ikonkę ustawień obok nazwy programu (oczywiście program musi być uruchomiony, czyli checkbox obok jego nazwy musi być zaznaczony)
-> Ustawienia zaawansowane / Dostosowanie mapowanych klawiszy, wykrywanie ustawień i więcej
-> USTAWIENIA MAPOWANIA KLAWIATURY -> Dostosowanie mapowanej klawiatury
-> szukamy "Right Alt modifier" i klikamy w niego
-> klikamy "Change", aktywuje się "Scancode" - teraz klikamy przycisk na klawiaturze, którym chcemy naśladować prawy Alt; polecam wybranie "Pause/Break" - przycisk ten znajduje się w wielu klawiaturach obok lewego Alta (koło spacji)
-> klikamy "Save"
Na koniec wchodzimy np. do przeglądarki, żeby sprawdzić, czy wpisywanie polskich znaków działa poprawnie.
Czyli przytrzymując "Pause/Break" i klikając np. "e", uzyskamy "ę" itd.

W razie problemów z konfiguracją, służę dalszą pomocą.
Szukasz rozrywki na Androidzie? Zobacz fajne gry na tablet. Zabawa gwarantowana. A dla mniej obeznanych w technice mamy artykuł o tym, czym jest Bluetooth?. Warto przeczytać.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator
 
Posty: 77
Rejestracja: 13 Sie 2012
Miejscowość: Zielonki k/ Krakowa

Nie działa...

Postprzez Shr3ku » 28 Mar 2013, o 21:51

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
Marta6610 napisał(a):Proszę o dokładne wytłumaczenie, co robić i jak to zmienić

Sprawa nie jest może banalnie prosta, ale do zrobienia. Jednak nie za darmo: na tę chwilę musimy wydać niemal 10 zł. Oto procedura:
1) Kupujemy i instalujemy program External Keyboard Helper Pro. Na tę chwilę kosztuje 9,91 zł. Wersja demo działa, ale... nie działa ;-) Ponieważ po kliknięciu w spację dostajemy:
_This_is_a_demo_version!_
Zatem pracować się w praktyce nie da. Polskie znaki działają, ale spacja... wiadomo.
2) Po uruchomieniu programu, wchodzimy w Androidzie w:
-> Ustawienia
-> Język, klawiatura, głos
-> KLAWIATURA I WPROWADZANIE TEKSTU
-> External Keyboard Helper Pro -> klikamy ikonkę ustawień obok nazwy programu (oczywiście program musi być uruchomiony, czyli checkbox obok jego nazwy musi być zaznaczony)
-> Ustawienia zaawansowane / Dostosowanie mapowanych klawiszy, wykrywanie ustawień i więcej
-> USTAWIENIA MAPOWANIA KLAWIATURY -> Dostosowanie mapowanej klawiatury
-> szukamy "Right Alt modifier" i klikamy w niego
-> klikamy "Change", aktywuje się "Scancode" - teraz klikamy przycisk na klawiaturze, którym chcemy naśladować prawy Alt; polecam wybranie "Pause/Break" - przycisk ten znajduje się w wielu klawiaturach obok lewego Alta (koło spacji)
-> klikamy "Save"
Na koniec wchodzimy np. do przeglądarki, żeby sprawdzić, czy wpisywanie polskich znaków działa poprawnie.
Czyli przytrzymując "Pause/Break" i klikając np. "e", uzyskamy "ę" itd.

W razie problemów z konfiguracją, służę dalszą pomocą.



Hej. Kupiłem ten program co mówiłeś program - zrobiłem wszystko według tego co napisałeś - rzadnej zmiany. Jak nacisnę "a" to dalej jest normalne a jak przytrzymam to się kilka razy pisze i z resztą liter jest to samo.
Co najlepsze jak najpierw zrobiłem to z wersją demo to miałem to samo. I pomimo wybrania dema w opcjach klawiatury to mogłem pisać normalnie (łącznie z spacją).
Jakiś pomysł co zrobić? Mam tablet 7 cali ainola na androidzie 4.1.1.

Pozdrawiam
Shr3ku
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 Mar 2013

nie wszystko

Postprzez bananiowy » 29 Mar 2013, o 14:01

A wciskałeś tak jak jest opisane tutaj: "Czyli przytrzymując "Pause/Break" i klikając np. "e", uzyskamy "ę" itd."? Z tego co napisałeś powyżej wydaje mi się, że jednak nie wszystko zrobiłeś tak jak trzeba.
bananiowy
 
Posty: 23
Rejestracja: 27 Mar 2013

wszystko

Postprzez Shr3ku » 29 Mar 2013, o 15:16

bananiowy napisał(a):A wciskałeś tak jak jest opisane tutaj: "Czyli przytrzymując "Pause/Break" i klikając np. "e", uzyskamy "ę" itd."? Z tego co napisałeś powyżej wydaje mi się, że jednak nie wszystko zrobiłeś tak jak trzeba.



Przytrzymując Pause/Break zakładając że się wybrało ten klawisz. Mnie ani dla Pause/Break ani dla lewego alta nie działa.
Shr3ku
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 Mar 2013

Re: Problem z zamianą klawiszy Alt na klawaiturze sprzętowej

Postprzez mareks » 28 Paź 2013, o 13:23

U mnie działa. Mam tablet GoClever z klawiaturą bez prawego Alt. Działają polskie znaki i spacja na wersji Beta Do powyższego trzeba dodać:

Jak już wszystko będzie ustawione to kliknij ikonkę klawiatury ( u mnie obok zegara ) i wybierz External Keyboard Helper . Niestety każdorazowo przy podłączaniu klawiatury trzeba dodatkowo wybrać układ klawiatury.
mareks
 
Posty: 1
Rejestracja: 28 Paź 2013

Re: Problem z zamianą klawiszy Alt na klawaiturze sprzętowej

Postprzez manamanam » 8 Maj 2014, o 12:55

A ja poszedłem za waszą radą i kupiłem extender pro i niestety nie działa. mogę przemapować różne klawisze ale akurat tego gdzie normalnie jest alt niestety nie. bo na mojej klawiaturze jest to klawisz funkcyjny dla domyślnej przeglądarki i jak go naciskam to funkcja scan code nie działa tylko otwiera się przeglądarka. może jest jakiś sposób żeby to obejść? będę wdzięczny za pomoc bo raz, zainwestowałem w klawiaturę oraz 2 kupiłem ten program i nadal nie mam prawego alta.

pozdrawiam
Maciek
manamanam
 
Posty: 4
Rejestracja: 08 Maj 2014

Problem z zamianą klawiszy Alt na klawaiturze sprzętowej

Postprzez jacek111 » 8 Maj 2014, o 14:56

@manamanam Mi kiedyś na kompie jakiś program wgrany ze sterownikami zrobił skrót domyślnie na alt-c i przez miesiąc nie mogłem robić "ć", bo coś w dodatku nie działało i po prostu "ć" się nie robiło, a program i tak się nie uruchamiał. Potem znalazłem tę funkcję i po prsotu wyłączyłem skrót klawiszowy i wszystko było ok. Poszperaj trochę w ustawieniach - skoro alt w tym extenderze nie działa, bo ma przypisaną inną funkcję, to pewnie da się ją gdzieś wyłaczyć - w ustawienia przeglądarki albo klawiatury. Najwyraźniej sam program jest ok skoro mareksowi działa.
jacek111
 
Posty: 658
Rejestracja: 17 Lut 2014

Następna

Wróć do Klawiatury, myszki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
cron