Modem 3g w tabletach

- jeśli jakiś temat nie pasuje do żadnego z powyższych działów - pisz tutaj

Modem 3g w tabletach

Postprzez Geronimusek » 7 Gru 2012, o 00:29

Hej,
Powiedzcie mi jak to jest faktycznie z tymi modemami 3G? Gdzieś już coś było na forum o tym, ale temat wart jest rozwinięcia i doprecyzowania. Chodzi mi o to, że nie kazdy modem do nie każdego tabletu pasuje. To po pierwsze.
A po drugie nie każda karta SIM działa. A po trzecie w końcu : czy jak już będę miał właściwy modem 3G, kompatybilną kartę SIM, to będę sobie mógł na przykład łączyć się z Netem nad jeziorem lub w pociągu. Czy w każdym miejscu net zadziała?
Proszę o odpowiedź osobę zorientowaną. dzięki :sun:
Zamierzam zaopatrzyć się w modem, bo często zabieram tablet w trasę i przydałby internet w tablecie ( nie tylko w komórce). :expert:
Geronimusek
 
Posty: 70
Rejestracja: 08 Lis 2012

Modem 3g w tabletach

Postprzez Damian Wolny » 8 Gru 2012, o 17:09

Problem niekomatybilności można rozwiązać biorąc se sobą router WiFi 3G. Wkłada się do niego kartę SIM i uruchamia i korzysta (do kilku urządzeń jednocześnie). Wady? Cena.

Jeśli posiadasz wbudowany modem 3G w tablecie to sprawdź jakiej jest klasy, jakie obsługuje częstotliwości i porównaj z tym, czego wymagają karty poszczególnych producentów.

Internet "złapiesz" wszędzie tam, gdzie dociera zasięg do urządzenia (vide sprawdź gęstość sieci).
Damian Wolny
 
Posty: 11
Rejestracja: 01 Gru 2012

Dzięki za info.. i pytanie

Postprzez macarena_1983 » 9 Gru 2012, o 23:44

Cześć,
Ja w swoim tablecie ( Kiano Pro 10 Dual) nie mam wbudowanego modemu 3G ,ale lada chwila kupię zewnętrzny. Pewnie zdecyduje sie na dedykowany- taki Kiano ma oferować. Dobra wskazówka jest to, iż trzeba poczytać co nieco o karcie SIM - czy pasuje do naszego modemu? Czy dobrze rozumuję?
Internet "złapiesz" wszędzie tam, gdzie dociera zasięg do urządzenia (vide sprawdź gęstość sieci).


No dobra, ale... Słyszałam, że co niektóre modemy maja możliwość podpięcia jeszcze anteny zewnętrznej . Czyli sygnał będzie wtedy mocniejszy, nieprawdaż? A więc i zasięg danego modemu i jego zdolność "złapania " Internetu tez będzie większa? :?:
macarena_1983
 
Posty: 67
Rejestracja: 08 Lis 2012

Dzięki za info.. i pytanie

Postprzez Damian Wolny » 10 Gru 2012, o 17:59

Nie tyle o karcie SIM, co o wymaganiach sygnału dla danej sieci.

Tak, powinna być większa. Powinna, bo nie wszędzie jesteśmy w stanie złapać mocniejszy sygnał, a niekiedy nawet na wewnętrznej antenie łapiemy na tyle mocny sygnał, że zewnętrzna nie jest potrzebna.
Damian Wolny
 
Posty: 11
Rejestracja: 01 Gru 2012


Wróć do Pozostałe sprawy techniczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości