modem huawei 173u-2 + terra 70l -> problemy

- jeśli jakiś temat nie pasuje do żadnego z powyższych działów - pisz tutaj

modem huawei 173u-2 + terra 70l -> problemy

Postprzez magicwojtek » 9 Lut 2014, o 13:51

Witam
Mam problemy z podłączeniem modemu. Do tego mam kartę z playa. Podczas normalnego użytkowania (podłączam od razu poprzez przejściówkę OTG) działa ładnie, wszystko włącza się automatycznie. Po podłączeniu: tablet ->przejściówka OTG -> rozdzielacz hub ->modem nie działa internet. świeci się na niebieskom(ciemny), nie przerywa i net dalej nie działa ( nie ma napisu 3g na sygnale). Zrobiłem więc root systemu (vroot) i zainstalowałem ppp widget i ustawiłem go dla sieci PLAY. I dalej to samo. Tylko, że czasami łapie internet (raz na jakiś czas), ale wtedy dioda na modemie świeci się na jasnoniebieski.
Do tego huba też chce podłączać klawiaturkę małą (taką co jest w etui)
huba używam: HUB (ROZDZIELACZ) USB 4-PORTY F-VAT HURT (3836563851) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Coś źle robię?
magicwojtek
 
Posty: 2
Rejestracja: 09 Lut 2014

modem huawei 173u-2 + terra 70l -> problemy

Postprzez GrimPiece » 11 Lut 2014, o 21:29

Być może modem po prostu dostaje za mało mocy, gdy jest podłączony przez HUB? Nie mam doświadczenia z zestawami hub+modem, ale zdarzało mi się, że np. dysk zewnętrzny nie działał w jednych portach USB, a w innych śmigał bez zarzutu. Powód - wewnętrzny koncentrator USB, dysk działał, podłączony pod pojedynczy port, a gdy trafił na huba (z zewnątrz niewidocznego) nie był wykrywany.

Rozumiem, że inne urządzenia podłączone przez huba działają bez zarzutu?
GrimPiece
 
Posty: 541
Rejestracja: 10 Lut 2014

Re: modem huawei 173u-2 + terra 70l -> problemy

Postprzez magicwojtek » 1 Mar 2014, o 19:39

wszystko działa bez problemu :/
modem odnajduje ale nie łączy
podłączony wprost pod tablet działa bez problemu
magicwojtek
 
Posty: 2
Rejestracja: 09 Lut 2014

modem huawei 173u-2 + terra 70l -> problemy

Postprzez Marcin Bąbelek » 4 Mar 2014, o 00:07

Witam, no niestety nie jesteś sam z tym problemem. Rzecz w tym, że modem potrzebuje dość dużej mocy, aby złapać sygnał - zwłaszcza gdy zasięg nie jest perfekcyjny. Gdy używasz zbyt długiego przewodu albo właśnie huba, niestety modem ma za mało energii. Wiele osób kombinuje w tym kierunku co Ty, a potem niestety się zawodzi. Ale żeby nie było tak pesymistycznie, to jest też rozwiązanie tej kwestii: aktywny hub, czyli rozdzielacz z własnym zasilaniem. Jest trochę droższy, ale powinien rozwiązać problem.
Marcin Bąbelek
 
Posty: 34
Rejestracja: 10 Lut 2014


Wróć do Pozostałe sprawy techniczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość