Tablet NTT A72B

- wydajność tabletu zależy głównie od procesora i pamięci RAM - masz jakieś problemy?

Tablet NTT A72B

Postprzez Skalczyk » 26 Gru 2012, o 16:25

Mam problem z moich tabletem. Mam go od 2 dni, i już mam z nim kilka problemów(nie wiem czy jest to wada fabryczna czy coś innego) . Na początek chciałem napisać, że klawisz odpowiadający za wygaszanie, aktywację ekranu nie zawsze działa. Czasami ekran nie chce się włączyć przez 10 minut, a czasami wygasić przez 10 minut. Często zdarzały mu się zawiechy, nawet na głównym ekranie zacinał się nie raz. Następna rzecz która mnie boli, to to że nie RADZI SOBIE z takimi grami jak np: NOVA3 , Gangstar Rio. Czytałem opinie innych, gdzie przy tablecie 512 MB ram i procku 1,2 GHz chodzi bez problemu - mój tablet ma dwu rdzeniowy procesor i 1GB ram, a pomimo to przycina, że gra jest uciążliwa. Co może być przyczyną, że mój tablet nie radzi sobie z takimi grami jak Gangstar Rio, z którymi powinien sobie radzić bez problemu ? Czy muszę zmienić jakieś ustawienia lub zrobić coś innego. Proszę o pomoc, słaby się na tym znam. Dodam jeszcze, iż gra "Dungeon Defender : Second Wave" która jest na markecie, też się tnie ! Kiedyś miałem ją na Samsung Galaxy mini i gra cieła ostro, a na tablecie , muszę przyznać że też nie da się grać. PROSZĘ O POMOC !
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Problem z tabletem?

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka » 28 Gru 2012, o 10:05

Witaj Skalczyk,
Pierwszy problem, który opisujesz - czyli długie odpalanie i wygaszanie tabletu - potraktowałbym bardzo poważnie. Akurat tego typu tabletu NTT A72B w ręku nie miałem, ale o nim czytałem. Natomiast testowałem setki tabletów głównie Kiano Pro 10 Dual, ale nie tylko i chyba w jednym czy dwóch egzemplarzach miałem coś podobnego. To niestety zwiastowało problemy z systemem ! Takie zawieszanie jest sytuację nienormalną. Normalnie odpalanie i zamykanie Androida powinno się odbywać błyskawicznie. Nic nie ma prawa się zawieszać. Co mogę Ci doradzić, to natychmiast zadzwonić do serwisu NTT ( chyba takowy istnieje, bo to nie firma krzak) i zapytać w Dziale Technicznym, czy serwisie co jest grane? Czas tutaj gra rolę, bo w razie czego możesz nawet bez podania przyczyny oddać tablet, ale tylko, jeżeli tablet kupiłeś przez Internet - takie mamy prawo jako konsumenci. Więc trzeba działać szybko. Jeżeli kupiłeś w sklepie stacjonarnym, to niestety tylko reklamacja wchodzi w grę, i naprawa, czyli długie - zazwyczaj czekanie.

Co do działania i zacinania się gier na tym tablecie, to wiele się nie wypowiem. Może to być czasami nieco subiektywne odczucie. Na moim Kiano Pro 10 Dualu raczej gierki chodzą bez zarzutu ( też 2 rdzenie i 1GB ram). Wiec teoretycznie te parametry powinny "uciągnąć" większość gier, ale ... sporo zależy, jak się przekonałem, od samego tabletu.
Recenzję dokładnie tego modelu zrobiła właścicielka Tabletowo.pl. Nie wiem, czy to czytałeś? Ona również wspomina o lekkim problemie z gierkami...
Co to jest Sieć Aero2? Czy bezpłatny dostęp do Internetu, to fikcja?A jeżeli jest to już możliwe, to na jakich warunkach? Warto się tego dowiedzieć!
W końcu pojawił się na rynku tablet Kiano Core 10.1 Dual z 3G . Dlaczego ludzie tak długo czekali na urządzenie z wbudowanym modemem? Czy warto dołożyć 100 złotych i kupić Cora?
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
 
Posty: 256
Rejestracja: 13 Sie 2012
Miejscowość: Kraków

Załatwione

Postprzez Skalczyk » 29 Gru 2012, o 13:54

Tak też zrobiłem, wczoraj pojechałem do Media Markt i oddałem go na reklamację (czas na naprawę mają do 30 dni...). Kiedy go zawiozłem i przedstawiłem problemy sprawdzili to, i stwierdzili że system jest "uszkodzony" i spytali się czy miałem anti-virusa. Ja powiedziałem że nie, i odpowiedzieli że to przez to mógł wpaść jakiś wirus na tableta. Czy to rzeczywiście mogło być przyczyną takich problemów ? Dodam, że jeden raz przywróciłem ustawienia fabryczne, po czym tablet chodził jak ta lala. Z androidpolska(przeważnie tylko z tąd ściągam) ściągnąłem GTA 3 i chodziło płynnie(przy szybszych akcjach leciutko ścinało, ale nie przeszadzało mi to). Tablet dalej działał płynnie (czyli już był podłączony do kompa)aż później zgrałem muzykę, filmy itp. i zaczeło się znowu to co przedtem. Doszło do tego, że tablet zacinał się na ekranie głównym i jedyne co się dało zrobić, to reset igłą. Po włączeniu(o ile się włączył) odrazu zacinał się na ekranie głównym i wtedy pojechałem z nim do MM. Wspomnę jeszcze, iż na telefonie, też z androidem (samsung galaxy mini) nie miałem antywirusa, a ściągając masę filmów,gier,muzyki i innych plików nigdy nie miałem podobnego problemu.
Oprócz tego mam jeszcze pytanie, czy do tabletu można dołożyć np. pamięci RAM jak do kompa?
Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Pamięć RAM w tablecie

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka » 29 Gru 2012, o 23:42

Hej,
Niestety z tego co ja wiem, to nie ma na dzień dzisiejszy możliwości dołożenia pamięci RAM do tabletu, analogicznie jak do kompa.
To byłoby zbyt piękne, żeby było możliwe. Choć pewnie za jakiś czas ludziska coś wykombinują, żeby coś takiego zrealizować.

Teoretycznie to możliwe, żeby na tablecie wkradł się jakiś wirus do systemu i powodował takie usterki. Jednak mi to raczej wygląda - tak jak pisałem wcześniej - na wadliwość tego androida po prostu, i tyle. Android jest na tyle stabilnym systemem ( opartym na jądrze Linuksa), że rzadko się zdarzają problemy z wirusami. No ale coś musieli powiedzieć w sklepie. Tak, czy siak muszą naprawić, albo tablet wymienić na nowy.
Czy wiesz do czego służy kabelek micro usb-usb? Na przykład do podłączenia pendrive do tabletu
Tablet kontra laptop. Co lepsze, co bardziej funkcjonalne? Czas pokaże.
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
 
Posty: 256
Rejestracja: 13 Sie 2012
Miejscowość: Kraków

Pytanie

Postprzez Skalczyk » 2 Sty 2013, o 14:27

Witam , nie dostałem jeszcze tableta ale mam ważne pytanie. Jakie są parametry tego tabletu ? Czytałem dokładnie ale na niektórych forach pisze co innego. Głównie mi chodzi o to, czy rzeczywiście ma dwa rdzenie po 1Ghz.
Z góry dziękuję.
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Słaba pamięć

Postprzez Skalczyk » 2 Sty 2013, o 16:07

Zapomniałem się jeszcze zapytać, o baterię do tego tableta ;) Ma ona pojemność 3300, z tego co wiem jest to malutko (sprawdzałem niedawno tablet z biedronki za podobną cenę miał baterię o poj.8000) moje pytanie brzmi : Jaka jest największa pojemność baterii którą mogę wsadzić do tego tableta i ile może kosztuwać ? I czy w ogóle można zmienić baterię(nie mam pojęcia więc pytam).
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Pamięć i procesor w tablecie

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka » 2 Sty 2013, o 16:52

Witaj Skalczyk,
(nie mam pojęcia więc pytam)


Bardzo dobrze, ze pytasz - przecież o to chodzi na forum internetowym, żeby zasięgnąć porady , czy też opinii na dany temat. Nasze forum jest nieco inne, aniżeli większość for branżowych. Tutaj szerzymy maksymę "Nie ma głupich pytań". I każdy ma prawo pytać o co tylko chce, nawet o rzeczy banalne, które akurat dla niego mogą nie być banalne. :grin:

Wracając do tematu:
1) Niestety Twój tablet jest jednordzeniowy . Wklejam pierwszą lepszą stronkę sklepu - gdzie wyraźnie napisano w specyfikacji urządzenia, ze rdzeń jest jeden o taktowaniu 1 GHz. Pewnie nie zwróciłeś na to uwagi kupując tablet. Zazwyczaj na pudełku powinny być wypisane podstawowe parametry tabletu. Na Twoim NTT tego nie było? Poniżej link:
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-m ... bhtml#opis

2) Rzeczywiście pojemność baterii 3300 mAh to bardzo mało. Teraz coraz więcej tabletów ma 6000 - 8000 mAh ( np. Kiano Pro 10 Dual). Niestety z tego co wiem, to nie da się wymienić baterii w tablecie. Znaczy pewnie jakiś fachman elektronik by to może i zrobił, ale podejrzewam że koszty przekroczyły by cenę samego tabletu.
W urządzeniu takim jak tablet trzeba po prostu kupować taką baterię ( i inne parametry) na jakich nam zależy. Bo ich podkręcanie / wymiana nie jest raczej możliwa. :kibel:
Bardzo przydatną rzeczą jest pokrowiec do tabletu. Niemal każdy użytkownik tego potrzebuje, tylko nie każdy jest tego świadomy. Do pierwszego upadku tabletu!
Wiele osób pragnie wyświetlać obraz z tabletu na monitorze komputera stacjonarnego lub telewizora. Niezbędnym do tego akcesorium jest przejściówka mini HDMI do HDMI.
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
 
Posty: 256
Rejestracja: 13 Sie 2012
Miejscowość: Kraków

Uhuhu

Postprzez Skalczyk » 2 Sty 2013, o 20:23

Chyba już nic więcej w MM nie kupie... Niedawno w MM z rodzicami wybraliśmy aparat cyfrowy, który też był wadliwy, ale nie o tym chciałem napisać tylko że w MediaMarkt obsługa powiedziała mi, iż mój tablet jest DWURDZENIOWY, i to wyraźnie pytałem się kilka razy (wkońcu 450 zł i 2 rdzenie ? takie same parametry miał twój tablet a on kosztuje z 1000zł) gdyby nie ten fakt wybrałbym tablet MINTAMID15 , który miał lepszy procek bo 1,2 GHZ i także 1GB ram. Oprócz tego był tańszt o 50 zł , być może miał też bluetooth (nie znam dokładnie parametrów) No ale cóż zrobię... Chciałem się zapytać, skoro już mam tego (nie będę narzekać, podobał mi się przez te pierwsze godziny kiedy dało się go używać) jak wygląda sprawa z rootowaniem ? Mam zamiar zrobić coś takiego aby go przyśpieszyć.
Co za tym idzie kolejne pytanie, dotyczy gierek. Niektóre biorę ze strony Androidpolska.pl i zajmują dużo, a mam kartę 16GB i chciałbym pliki wrzucić na moją kartę(niestety trzeba je wrzucić na pamięć wewnętrzną która nazywa się SDCARD a karta pamięci nazywa się External_SDCARD, napewno wiesz o co chodzi)Słyszałem gdzieś, że po zrootowaniu można wrzucić pliki na moją kartę pamięci, zamiast pamięć wewnętrzną. Pozdrawiam
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Wymiana

Postprzez Skalczyk » 6 Sty 2013, o 11:09

Witam, szukając na innych stronach informacji na temat mojego tableta znalazłem tą stronę http://forum.android.com.pl/f685/opinie-i-spostrzea-enia-ua-ytkownika-w-ntt-a72b-176917/index8.html i wygląda na to po opiniach, że problem występował praktycznie w każdym tablecie, opisują ten sam problem który ja miałem na początku (ciągłe ścina, nie wykrywanie przez tablet pamięci wewnętrznej itp.) Więc po oddaniu go do serwisu (skoro jest walnięte oprogramowanie czy coś) to po naprawie czy wgrają to samo, i problem znowu się powtórzy ? Oprócz tego jeden z użytkowników napisał tam :
"Na allegro pojawiły się 2-rdzeniowe Ainole z serii II. W przypadku elfa dostajesz 2 rdzenie cpu, dwu rdzeniowe MALI reszta to co w NTT za cenę nieco ponad 500zł. Wybór wydaje się oczywisty..."
Być może pojawi się opcja wymiany tableta na np. taki i chciałem się jeszcze opytać czy opróćz tego modelu jest może jakiś lepszy za tą cenę ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz - z góry dzięki
Skalczyk
 
Posty: 19
Rejestracja: 26 Gru 2012

Tablet do 500zł

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka » 6 Sty 2013, o 18:40

Cześć,
W cenie do 500 zł tabletów 7 calowych jest sporo. Rzeczywiście ten o którym pisałeś ma dobre parametry:
http://allegro.pl/tablet-ainol-crystal- ... 76699.html
Przed ewentualnym zakupem zapoznaj się z opiniami na jego temat w Sieci. To, ze dobrze się sprzedaje, to wcale nie oznacza, ze jest super. To cena sprawia, że tak jest. Dopiero opinie użytkowników powiedzą, jaka jest jego jakość.

Nie wiem jaki maja serwis w NTT, ale w przypadku ponownego wgrywania oprogramowania może być różnie. Niestety zdarzają się przypadki, ze tablet wraca do Klienta ... jeszcze w gorszym stanie niż przed jego oddaniem. Moim zdaniem ciężko będzie z wymianą. Raczej będą go naprawiać. Oby naprawili dobrze.
Zobacz jeszcze taki artykuł - porównanie tabletów do 500zł
Czy wiesz ile waży tablet? Zdziwiłbyś się jak mało! To zaledwie kilkaset gram. Sporo poniżej jednego kilograma.
Karta micro SD do tabletu to doskonała możliwość powiększenia powierzchni dyskowej naszego urządzenia. Wcale nie musisz mieć tabletu powyżej 16 GB pamięci wbudowanej.
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
 
Posty: 256
Rejestracja: 13 Sie 2012
Miejscowość: Kraków

Następna

Wróć do Procesor, pamięć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość